Berlin med barn – succe!

Nu gör vi ett avbrott i träningsbloggandet. För jag vill berätta om min sommar. Jag skriver ju inte så mycket om mitt privatliv här men ibland känns det lite kul att göra det också.

Det har ju blivit lite eh… bristfälliga uppdateringar under semestern. Som det ska vara tycker jag, för jag tycker inte att man ska sitta framför datorn på semestern. Och jag orkar inte riktigt skriva långa inlägg på telefonen.

Jag har haft drygt en månad semester och har varit hemifrån i princip hela tiden vilket har varit väldigt skönt. Jag har verkligen kunnat koppla av från jobb och vardag.

Första veckan var vi i sommarhuset på Bjärehalvön i Skåne. Vi har ett litet rött hus med stor trädgård utanför Torekov och jag ÄLSKAR att vara där. Om jag inte får vara där på sommaren är sommaren inget värd.

En vecka kändes väldigt lite men jag maxade den veckan rejält och hann med allt jag ville. En massa bad, bullköp direkt från bageriet när de öppnade på morgonen, grillkväll med Jonas Cramby på Hovs Hallar, löpning på morgonen,  häng i Båstad, Hamnfest i Torekov, mys och lek i trädgården. En dag hoppade vi också in i bilen tidigt tidigt på morgonen och åkte in till Malmö för att vara med på inspelning av sommarlov. Det var riktigt roligt och en upplevelse barnen kommer att komma ihåg. Även om 7-åringen var mer fokuserad på alla pokestop som fanns i Malmö. I vår lilla by fanns ju inte ett enda.

cramby
Grillkväll

sommarlov
Sommarlovsbussen
Efter en vecka i Skåne packade vi in oss i bilen och drog på sommarens äventyr. Vi hade bytt hus med mina kusiner som bor i Berlin. De kom till Skåne och vi bytte nycklar och fick lite instruktioner.

Resan till Berlin var väldigt enkel. Vi körde till Gedser och tog färjan till Rodstock och sen var det bara två timmars körning till Berlin. Vi kom fram på kvällen och möttes av ett 4 våningar townhouse som var helt AMAZING! Sen följde 2,5 veckor fyllda av roliga upplevelser.

Om ni inte är intresserade av vad Berlin har att erbjuda en barnfamilj kan ni klicka vidare nu men om ni vill ha en kul familjesemester i grym storstad är det bara att kolla in listan

Vad vi gjorde i Berlin

Söndag:  Vi åt middag på den italienska pizzerian nära huset och tog en promenad på det fantastiska flygfältet Tempelhof som låg precis bredvid oss. Ni har ju sett mina foton från löpturerna där. Det där fältet var verkligen en av höjdpunkterna med resan. Det fanns nåt för alla där. Löpning för mig, radiobilar för barnen, öl för makenn. Teater, trädgårdsutställningar, vindsportare att titta på…

Det var sån trevlig stämning och härligt där. Åk dit, ta med pick-nic eller en grill och häng! Vi bodde på ”fel” sida parken dock, på andra sidan fanns det en massa caféer, glassbarer och annat kul. Det var ju bara 2-3km dit men våra barn orkade inte riktigt ta sig så långt…

Måndag: Första dagen stod East side gallery och en titt på muren på schemat. Det var inte så spännande tyckte barnen och vi hade sett den förut så vi stannade bara en kort stund. Det var en utställning med bilder från krig där och jag ville inte att barnen skulle se de rätt hemska bilderna.

Under hela resan fick jag dock många aha-upplevelser och muren och kalla kriget. Jag har i många år trott att jag hade koll på hur det var men jag var ju så liten när det hände och förstod nog inte riktigt allt. Det var väldigt spännande att ta del av historien så här många år senare i alla fall.

Efter muren promenerade vi mot ett lunchställe jag hade sett. Det var väl max 2km dit men barnen hade visst fått bly i skorna så det orkade inte alls gå. Och när vi kom fram var det stängt. Men vi hittade nåt hummus-ställe och åt där istället. Det fanns mycket bra sån snabbmat som ändå kändes helt ok över hela Berlin! Och så hittade vi bra lekplatser och ett glass-ställe så alla var nöjda och belåtna ändå.

På kvällen testade vi att ta kickbikes över fältet mot de mysigare kvarteren men det var visst nåt fel på kickbikesen för de hade blivit jättejobbiga att åka på och barnen orkade inte alls  Så vi vuxna fick bära cyklar och barn om vartannat. Bra träning för oss får man väl tänka. Vi kom i alla fall fram till en mysig saluhall med bra glass-ställe och det blev en glass till för att orka hem.

Det fanns väldigt många bra glass-ställen i Berlin. Med hemmagjord god glass i roliga och spännande smaker. Plus också för att man kunde välja barn-kulor som var lite mindre och billigare och att de bjöd på strössel ovanpå.

Tisdag: Museumdag. Vi drog till Tekniska museet och var där i princip hela dagen. Det fanns så mycket att se och göra. Och ett helt eget hus fullt med experiment för barnen. Rekommenderas! Det fanns även en trevlig restaurang. På menyn fanns det en rånartallrik (för dig som vill sno lite av dina föräldrars mat) 0 kr. Så otroligt sympatiskt tyckte vi. Och barnen frågar numera alltid om det finns rånartallrikar när vi äter ute.

På kvällen kom en kollega förbi och vi budade hem vietnamesisk mat och tog en promenad och glass på fältet.

Onsdag: Det finns ett litet litet Legoland i Berlin och det kändes som ett måste. Speciellt när det regnade ute. Det var rätt dyrt och högljutt men barnen älskade det ju. Ett tips är att boka biljetter på nätet innan så slipper ni kö och det blir billigare. Inne fanns det ett legotåg, bilbanor, en karusell, massa lego att bygga med, 3d-bio etc. Och mitt i allt ett café där föräldrar kunde sitta. Lätt hysteriskt men vad gör man inte för barnen  Trots att det inte var så stort missade vi ändå halva stället eftersom våra barn fastnade vid bilbanorna och legobyggandet.

Torsdag: Vi tog en biltur till Potsdam och slottet Sanssouci. Det var en väldigt trevlig slottsparka där jag hade kunnat gå runt i timmar men vissa andra i familjen tyckte att det var TRÅKIGT. Så vi gick en liten runda och satte oss sedan i en biergarten och åt lite korv medan barnen hittade en lekplats.

221098
Fint slott
Fredag: Vi åkte till Labyrintmuseum (där det inte fanns någon labyrint). Ett väldigt mysigt museum där det fanns en massa kul för barnen att göra. Tex pröva rullstol och andra fordon, klä ut sig och göra teater, bygga kulbanor, hus och barkbåtar. Och mitt i museet fanns ett café och en mysig trappa där föräldrar kunde hänga. Mycket trevligt ställe som rekommenderas!

Lördag: Den här dagen gick min mans dröm i uppfyllelse. Han fick dansa till techno på Berlins gator tillsammans med tusentals andra svettiga människor.

Jag och barnen åkte till mysiga Kolle 37 istället.

Det är en lekplats som verkar funnits forever. På vardagar får föräldrar inte följa med in men idag fick jag vara med. Det är mycket fokus på barns skapande och barn får bland annat låna hammare, brädor och spik och bygga egna kojor. Så coolt ställe. Och så låg det ju så klart ett sånt där bra glass-ställe i närheten

1d7e22fd1a
Kojbygge
Söndag: Vi var på marknad i Mauerpark. Det är väl lite av en institution i Berlin. Även om min kompis om bor där tycker att det är alldeles för turistigt. Och jag kan hålla med, jag orkade inte riktigt tränga mig på marknaden men jag gillade matområdet mycket. Det var första gången på länge jag blev inspirerad av maten som fanns. Det fanns en massa roliga saker jag aldrig sett eller smakat förut. Tex Japanska Taiyaki med banan och choklad eller sockerrörsdricka. Jag åt bao eftersom det är typ det bästa jag vet just nu. Och drack en hemmagjord slushie till. Så jäkla gott.

Taiyaki-III
Taiyaki
Måndag:

Sen kom då måndagen och en av höjdpunkterna på resan. Vi skulle nämligen till Tropical Island. Ett gigantiskt paradis-vattenland 6 mil utanför Berlin.

Jag citerar från Stena Lines sida (första i googlesöket typ):

I Tropical Islands enorma kupol finner du ett 66 000 kvadratmeter stort semesterparadis. Här kan du promenera längs den vita sandstranden året om, gå med i en expedition genom den tropiska regnskogen eller koppla av i det tropiska bastu- och spakomplexet. Här finns även konstgjort solljus, beachvolleyplaner, vattenfall, laguner, restauranger, förstklassig underhållning och bäst av allt – tropisk värme.

Jag kan verkligen rekommendera det här stället. Det var så välorganiserat och härligt. Allt förutom bastuavdelningen. Den kan ni skippa för där var det mest nakna gubbar som glatt visade allt de hade. Vi flydde därifrån och drog en story om att vi var religiösa och inte hade förstått hur naket det skulle vara därinne och så fick vi pengarna tillbaka.

Men stranden, lagunen, luftballongfärden, uterutschkanan, restaurangerna…. Allt annat var över förväntan.

Vi var där i 7 timmar och hann inte riktigt med allt. Dock vet jag inte om det är värt att sova över. Fast det är nog en upplevelse att tälta på stranden därinne, det är det nog.

Ett litet tips är att de tar kraftig pant på en massa saker därinne. 25kr i pant för plastglas (som vi såklart glömde lämna tillbaka) och 300kr pant på en handduk vi lånade och höll på att glömma att lämna tillbaka.

Det var verkligen kul att vara där och jag brukar inte gilla vattenparker!

csm_410bg_zelte-stoff_dc884938d5csm_2.0.0bg_tropen-landschaft2_3ef3ae899ccsm_071A2279_2000x860_620a9ea9b6csm_TI_ACC_JUNIORSUITE_WATERFALL7_2000x860_ea933d207d

Tisdag: Vi gick på ett museum som hette  mach MIT. Här fanns en jätterolig labyrintskulptur där barnen klättrade som tokar. Det fanns även en fin utställning om födelsen och hur födelsedagar firas (tror jag att det handlade om i alla fall – allt var på tyska). Min 5-åriga dotter hade lätt kunnat vara kvar i timmar med alla bebisdockor. Det var hennes favoritställe.

labyrint

Dock var vi där ganska kort tid för 7-åringen tyckte inte att det var lika kul. Vi drog istället till Dataspelsmuseet som var riktigt bra. Vi vuxna gick och mindes spel från vår barndom. Den dataspelsfanatiske sonen spelade och spelade. Det fanns superfina autentiska miljöer för vissa spel. Ett 70-talsrum där man kunde spela pong och ett 80-talsrum där man spelade super Mario. Den enda som inte gillade detta var dottern, men hon tycker om de rosa elementen som lät roligt när man drog handen över dem. 

dataspelelement

Torsdag: Först åt vi frukost på Berlins mest instagrammiga café. Så gott och framförallt vacker mat.

roamersSen körde vi till Fez. Jag hade läst om det men haft lite svårt att förstå vad det var, men det var nåt som var kul för barn förstod jag.

Och VILKET ställe.

Det var en gammal nedlagd kursgård/skola som nu blivit Barnens stad. Egentligen var vuxna inte tillåtna men vi fick vara med och tolka. Barnen fick ett personbevis och fick sedan gå till arbetsförmedlingen där de fick jobb (baserat på ålder och intresse). Sedan fick de gå och jobba. Det fanns alla möjliga roliga jobb. Att från städare till cirkusartist. Min 5-åriga dotter jobbade bland annat som skådespelare i en pjäs om drakar, i souvenir-verkstaden och på cirkus.  7-åringen var städare, snickare och fotbollsspelare. Sen kunde man även jobba på tidningsredaktionen, sitta i stadsfullmäktige, vara borgmästare, jobba i cafét eller butiken, med hönsen etc.

När man hade jobbat minst 30 minuter fick man ett lönebesked som man växlade mot Fez egna pengar på banken. För pengarna kunde man handla souvenirer i butiken, mackor i cafét, gå på teater eller cirkus mm.

Det var så jäkla coolt det här stället. Mina barn klarade sig bra trots att de inte kunde språket med bara lite hjälp från oss. Verkligen värt ett besök.

fezpengar
Fez-pengar
Fredag: Jag och 7-åringen gick på naturhistoriska och såg världens enda kompletta T-Rex. Han var inte så imponerad och museet var rätt liten när man är van vid det stora fina som finns här i Stockholm. Sen promenerade vi mest runt i mysiga kvarter och åt glass.

Lördag: Vi tog en turistbåt genom Berlin. Det var det sämsta på resan tyckte jag. Solen var för stark den dagen och jag hörde inte vad guiden sa. Min man gillade det pga. satt och drack öl i solen men jag dricker ju typ inte alkohol alls. Som tur var tog turen bara 45 minuter ungefär. Sen hängde vi mest hemma och på fältet resten av dagen.

Söndag: Tillbaka till Mauerpark marknad för idag var det KAREOKE. Varje söndag har de öppen karaoke där och jag rekommenderar er att gå dit. Det var en sån härlig stämning och folk ar så duktiga. Jag hade lätt kunnat sitta kvar där i flera timmar men 5-åringen var inte lika peppad på detta.

Sista två dagarna tog vi det väldigt lugnt. Vi promenerade mest runt och stannade i varenda lekpark vi såg. Berlin har runt 1800 lekparker så det blev en del. De flesta parkerna var väldigt fint utformade i olika teman. I Sverige ser ju de flesta lekparker rätt lika ut och har ett enormt säkerhetstänk med EU-regler om allt känns det som. Men här, nere i EU var det i princip inget säkerhetstänk. Det var mycket mer inspirerande lekparker där barnen fick lära sig säkerhet på egen hand om man säger så. 


Efter två och en halv vecka i Berlin åkte vi hemåt. Mycket mycket nöjda. Vi kommer definitivt tillbaka.

Just det. Två kvällar hade vi barnvakt av min mans kompisar som också var i Berlin. Då gick vi ut och åt. Så skönt att få lit tid för varandra under familjesemestern. Det kan ju lätt bli lite mycket att umgås hela familjen varje dag hela tiden. Vi gick på Bao Burger som var gott men väldigt spicey och på mysiga Karloff. Rekommenderar verkligen Karloff för mysig date. 4-rätters för 200 kr!

Annonser

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s